5 factori importanți în alegerea gardului

articol-matprodstel(2)

Ghid in alegerea gardului potrivit proiectului tau

Fie ca vorbim despre un proiect rezidential, agricol, sportiv, comercial, logistic sau de infrastructura (aeroporturi sau alte obiective cu grad mare de securitate), vorbim despre investitii cu valoare mare si foarte mare, care, pentru protectia, pastrarea si chiar cresterea valorii lor, au nevoie de un sistem de imprejmuire performant si cu impact vizual.

Indiferent de domeniul de aplicare in alegerea gardului trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

1. Rezistenta in timp 

Este data de protectia la coroziune (cea mai rezistenta solutie in timp o reprezinta zincarea termica urmata de acoperire cu PVC, zincarea termica are o rezistenta medie, iar electrogalvanizarea are o rezistenta in timp mai scazuta decat zincarea termica), rezistenta la intemperii, grosimea firului de sarma.

2. Costul de montaj 

Este strans legat de sistemul de gard ales. De regula, sistemele de inalta securitate vor avea cerinte speciale de instalare si un pret ridicat.

3. Costul de intretinere 

Este strans legat de tipul de finisare al sistemului de imprejmuire ales. Un sistem de stalpi plus plasa, sau panouri, acoperite cu PVC vor rezista si 20 de ani fara a fi nevoie de vreo interventie, fata de un sistem electrogalvanizat ce necesita vopsire la aproximativ 3-5 ani.


4. Design-ul 

Este strans legat de tipul proiectului dumneavoastra. Puteti creste valoarea proiectului dumneavoastra adaugand la designul ales o realizare profesionala, cu materiale de calitate si o instalare pe masura.

5. Securitatea 

Este unul dintre cele mai importante aspecte in imprejmuirea corespunzatoare a proiectului dumneavoastra. Un proiect logistic sau protectia unui aeroport are nevoie de un grad de securitate mult mai mare comparativ cu un proiect din domeniul forestier.

Factori de care trebuie sa tineti cont in alegerea gardului:

 domeniul   rezistenta in  timp   design   securitate   cost de instalare   cost  intretinere  
 rezidential mare de impact,  important  medie mediu spre mare, in functie de  solutie mic spre zero
 agricol mare neimportant mica mic zero
 sportiv mare important medie spre mare  medii – mari mic
 comercial mare in functie de  proiect  medie mediu mic
 logistic mare mediu mare mediu spre mare, in functie de  solutie mic
 autostrazi mare neimportant mica mic zero
 infrastructura (aeroporturi. obiective cu grad mare de  securitate)  mare mediu mare mediu mic
 industrial mare mic spre mediu medie spre mare mediu mic

Solutii profesionale de imprejmuire adecvate fiecarui domeniu de aplicare:

1. Pentru domeniul rezidential va recomandam cateva solutii profesionale, fie din plasa sudata sau impletita, fie din panouri cu bare sau panouri speciale plus stalpi (cu capac), sisteme zincate termic (la cald) si acoperite cu PVC. De asemenea, diametrul minim al firului de sarma trebuie sa fie de aproximativ 2,2 mm, pentru o rigiditate adecvata.


2. Pentru domeniul agricol, viticol, pomicol, legumicol, forestier etc, va recomandam un sistem de imprejmuire bazat pe plase innodate sau sudate zincate, cu inaltimi intre 1,4 si 1,8 metri, in functie de necesitatile din teren. Plasele innodate se pot instala pe orice tip de stalp metalic, din lemn sau din beton. De asemenea, avantajul major este ca sistemul permite reducerea la jumatate a numarului de stalpi necesari (5 metri distanta intre stalpi fata de 2,5 intr-un sistem clasic), ceea ce duce la un cost mult mai mic per metru liniar. Prin alegerea plasei adecvate asigurati protectia recoltei impotriva animalelor mici si mari.


3. Pentru domeniul sportiv recomandam un sistem de imprejmuire format din stalpi si plase impletite acoperite cu PVC, cu un design elegant, grad de securitate mediu spre mare, sistem ce permite o rigiditate crescuta inclusiv la inaltimi de peste 3 metri.


4. Pentru domeniul comercial si logistic va recomandam un sistem de imprejmuire bazat pe gama de panouri rigide acoperite cu PVC. Sistemul cu panouri rigide este rezistent in timp, elegant, ofera o securitate medie spre mare (in functie de grosimea firului de sarma) si are un cost de intretinere foarte redus. Este important ca zapada acumulata sa fie indepartata pentru a nu compromite integritatea gardului.


5. Pentru autostrazi recomandam sisteme de imprejmuire similare cu cele din domeniul agricol, pentru protectia impotriva patrunderii animalelor mici si mari.


6. Pentru domeniul industrial recomandam un sistem de imprejmuire din plase sudate, impletite sau panouri rigide acoperite cu PVC sau zincate la cald. Intrucat mediul in care se desfasoara activitatea din domeniul industrial poate fi mai poluat, cu cat sistemul dumneavoastra este mai protejat impotriva coroziunii cu atat va rezista mai mult in timp.


7. Pentru infrastructura cu grad mare de securitate (aeroporturi, penitenciare etc) sistemele sunt de obicei prevazute in proiect si implica combinatii foarte complexe ce presupun, de regula, implementarea unor solutii suplimentare de detectie si supraveghere.

Gardul este o investitie pe o perioada lunga de timp pentru orice tip de proiect.

Leave A Comment